Să plantăm cu curaj!

Acasa/Uncategorized/Să plantăm cu curaj!

Să plantăm cu curaj!

Mai nou, grădinile de zarzavat își trăiesc din nou perioada de glorie iar interesul școlilor față de educația practică a elevilor privind ciclul de viață al plantelor este în continuă creștere. În buletinul de săptămâna aceasta puteți citi despre condițiile de plantare.

De ce să plantăm?

Ne putem întreba pe drept de ce să ne complicăm cu creșterea de răsaduri dacă le putem cumpăra. Putem argumenta creșterea de răsaduri prin faptul că astfel putem recolta cu 4-8 săptămâni mai devreme iar în cazul unor specii ca pepenii aceasta este și o condiție a maturării. Un alt factor îl reprezintă faptul că de-a lungul plantării copiii au posibilitatea de a urmări ciclul de dezvoltare a plantei ceea ce le oferă o experiență deosebită. Plantarea contribuie și la dezvoltarea dexterității copiilor dacă îi învățăm câteva reguli de bază, ca: odată cu replantarea plantelor, aceștia trebuie să le mânuiască cu grijă, prinzându-le de frunze deoarece tulpinile sensibile pot fi lezate în urma celei mai mici presiuni iar aceasta poate duce la moartea plantei. Nu în ultimul rând, trebuie menționat și faptul că răsadul cumpărat este mai scump decât dacă îl plantăm noi.

Cum să alegem semințele potrivite?

Dacă dorim semințe bune și încă nu dispunem de experiența necesară în această materie, trebuie să apelăm la prăvălia din apropiere unde putem primi de obicei sfaturi bune în privința alegerii semințelor potrivite. În cazul în care activitatea de plantare urmează să se desfășoare la o școală, se recomandă consultarea elevilor în privința preferințelor în domeniul speciilor de plante de care s-ar îngriji cu plăcere. La alegerea semințelor trebuie să avem în vedere calitatea acestora și nu prețul deoarece doar atunci vom avea rezultate bune. Cei care au fost descurcăreți cu ocazia recoltei din anul precedent, dispun deja de semințele necesare. În această situație trebuie să ținem cont doar de un singur aspect, și anume: semințele provenind de le hibrizi nu sunt potrivite pentru atingerea rezultatelor dorite. Dacă folosim semințe cumpărate, trebuie să avem mare grijă ca acestea nicidecum să nu fie consumate de către copii deoarece sunt tratate cu chimicale!

Sol fără pământ

Cea mai simplă alegere este răsadul plantat în sol cumpărat din prăvălia noastră preferată. Însă să nu ne mire părerile diferite ale grădinarilor privind compoziția solului potrivit pentru răsaduri deoarece fiecare are opinie diferită sub acest aspect. De exemplu, putem folosi un amestec distonant care nici nu conține pământ, însă este destul de afânat: turbă, vermiculit și perlită în cantitate egală, și adăugăm la fiecare 15 l câte o linguriță de lime. Acest amestec nu conține substanțe nutritive, motiv pentru care după încolțirea semințelor trebuie să ne îngrijim de adăugarea lor. Am făcut diferite experimente ca de exemplu testarea nivelului PH al solului, având în vedere că turba are nivel crescut de aciditate. Astfel, încolțirea trebuie să aibă loc în sol neutru. Nu trebuie însă să exagerăm!

Recipient potrivit pentru plantare: de la paharul de smântână până la sticla de vin

Alegerea recipientului potrivit pentru plantare depinde de posibilitățile financiare, creativitate dar și de simțul de responsabilitate ecologică de care dăm dovadă. Sunt persoane care desfac sacul cu pământ și seamănă semințele direct în acesta. Însă, această metodă este recomandată doar în cazul în care plantarea se poate face direct afară. O metodă mai estetică și mai ușoară este plantarea într-un vas. Acesta poate fi vas de plastic, de argilă sau putem utiliza și coajă de ou, coajă de grapefruit, sticlă de vin ori chiar și cutii de conservă.

Locul cel mai potrivit: fereastra

După plantare, nu ne mai rămâne altceva de făcut decât găsirea locului potrivit pentru o dezvoltare cât mai bună. Cel mai potrivit în acest sens este pervazul ferestrei care asigură lumina și căldura necesară, fiind un loc unde copiii pot monitoriza încontinuu creșterea plantei. Prin urmare, vor cunoaște astfel miracolul nașterii.

Întâi antrenare, după care urmează replantarea

Dacă a sosit timpul, trecem la faza de replantare care trebuie făcută cu profesionalism. Este important să ținem cont de plantele sensibile la ger și să le replantăm doar după trecerea frigului altfel, toată munca noastră va fi în van. Doar răsadurile rezistente care au tulpini și rădăcini puternice și frunze verzi să le plantăm afară. Înainte de replantare, se merită să supunem plantele unei perioade de antrenare în care să le scoatem periodic în aer liber.

Comenteaza