Ursul brun, ”repatriat”

Acasa/Uncategorized/Ursul brun, ”repatriat”

Ursul brun, ”repatriat”

Dacă vine vorba de hibernare, probabil cu toții ne gândim în primul rând la urși. Începând cu anul 2014, se merită să vizităm din nou pădurile – desigur după o informare prealabilă amănunțită – deoarece în partea nordică a Ungariei s-au repatriat urșii! Aceste teritorii au fost deja vizitate de către ”moș Martin” venind dinspre Slovacia, însă prezența lui a devenit permanentă. Deși trebuie să fim precauți, situația nu este chiar atât de gravă precum se spune, și anume că aceștia ar fi prădători feroce. La confirmarea acesteia contribuie și faptul că ei sunt mai degrabă animale ierbivore decât carnivore, devenind agresivi doar dacă vine vorba de protejarea puilor.

Puii vin pe lume iarna când mama lor nu se jenează și tocmai hibernează. Nou-născuții sunt neputincioși, motiv pentru care au nevoie de atenția accentuată a părinților când ies din bârlog. Când se nasc, sunt chiar mai mici decât o pisică, lipsiți de blană și dinți și nici nu aud. După venirea lor pe lume, mama îi îmbrățișează după care adoarme din nou. Devin din nou activi primăvara, odată cu înmugurirea plantelor când astfel au acces la hrană îndestulătoare. Puiul trebuie să se dezvolte iar mama trebuie să crească în greutate deoarece pe timpul hibernării slăbește foarte mult. În această perioadă ursoaicele sunt lente și relativ lipsite de forță. Pe sfârșitul verii – începutul toamnei sunt din nou în plină vigoare și se pregătesc deja împreună cu puii pentru noul somn de iarnă.

În zonele cu climă foarte rece această perioadă de hibernare poate ține chiar și șapte luni, pe când în zonele cu climă temperată, urșii trag doar câte un pui de somn pentru câteva zile. Unii savanți sunt de părere că acest somn nu este propriu-zis o hibernare deoarece, spre deosebire de alte animale ca ariciul, marmota sau pârșul, urșii pot fi treziți. Totodată, în această perioadă bătăile inimii încetinesc, cantitatea de oxigen de care au nevoie scade la jumătate, trăind cu ajutorul cantităților de grăsime acumulate. Temperatura corpului scade proporțional cu temperatura de afară dar doar până la un anumit nivel. Aceste nivel este așa-numita temperatură minimă: dacă temperatura corpului scade sub această limită, ia naștere un mecanism biologic datorită căruia animalul în cauză se trezește. Alte animale, precum pinguinul imperial ori vulpea polară, rămân activi pe toată perioada iernii datorită izolației termice optime de care dispun și care le permite astfel vânătoarea. Cei care nu dispun de asemenea măsuri de protecție dar sunt destul de mobili, călătoresc spre zone mai calde, ca de exemplu, păsările.

Dacă întâlnim un urs, trebuie să ținem cont de următoarele aspecte:

-Să încercăm să ne distanțăm de el cât mai încet și în liniște!

-Dacă se apropie, să-l ademenim cu hrană și să ne distanțăm de el!

-Dacă nu avem suficient timp pentru a ne îndepărta, SĂ NU FUGIM ȘI SĂ NU FACEM GĂLĂGIE, ci să ne așezăm pe burtă și să ne acoperim pe cât posibil capul cu palmele!

-În afară de peșteri, putem întâlni urși hibernând și în curburi sau scorburi.

Comenteaza